Opkikkerpad & Veerkrachtpad

Afgelopen donderdag openden we het Opkikkerpad in Puyenbroeck. Sindsdien ben ik in Vlaanderen op radio (Radio2, Nostalgie) en tv (AVS) geweest. Waarover gaat het?
Het is duidelijk dat het belang van de natuur voor welzijn eindelijk is opgemerkt in Vlaanderen. Het maakt me heel gelukkig. De ophef over het Opkikkerpad heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het ging over het bewust contact maken met de natuur, de “Scandinavische oorsprong” en de grappige naam.
De waarheid is dat de originele “Voimapolku” (Sterkte-pad) in 2010 werd gecreëerd door Dr Kalevi Korpela in het Finse Ikaalinen. Sindsdien is het losjes gekopieerd in Finland, Zweden, Frankrijk, Luxemburg en dus nu ook in België. De paden zijn ook getest op mensen en bleken te werken. Ze zijn vooral veelbelovend in omgevingen waar je lawaai, oogproblemen en andere dingen hebt die je ervan kunnen weerhouden om van je natuurervaring te genieten. Ze herinneren ons er ook aan om te vertragen en te genieten van wat er om ons heen is. Het is in wezen een bosbad, maar dan zonder
gids.
Het Opkikkerpad is het tweede van onze NatureMinded-creaties. Het eerste pad is nog niet open. Eind vorig jaar heb ik samen met mijn collega Henrik twee maanden het Veerkrachtpad getest in Borgwal, Ortho-Agogisch Centrum. Daar hebben we onderzocht wat het effect is van het pad op mensen die het bewandelen. Ik kan je de resultaten nog niet vertellen omdat het verslag op dit moment wordt vertaald voordat ik het inlever bij gezondheidsfonds CM die de hele studie heeft gefinancierd (Provincie Oost-Vlaanderen en Borgwal gefinancierde ook ons werk en werkten enthusiast mee). Maar op basis van de resultaten kan ik zeggen dat mensen in Vlaanderen echt hun voordeel doen met dergelijke paden die hen eraan herinneren om te vertragen en “aan de rozen te
ruiken”.
Het leuke van het Opkikkerpad in Puyenbroeck is dat het een langere route is, er verschillende alternatieve lengtes zijn om uit te kiezen en de meeste paden toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De negatieve punten zijn dat je bijna de hele tijd op een verharde weg zit. Het is echter een heel rustig deel van Puyenbroeck waar je af en toe ook herten kunt zien! (Ik heb ze elke keer dat ik ging ook echt waargenomen, geen grapje). Doordat je de folders met oefeningen mee kunt nemen, kan je ze ook in andere omgevingen uitproberen, zelfs in je eigen tuin. En zo kan de magie van het bewust verbinden met de natuur zich over heel Vlaanderen verspreiden…
Het Veerkrachtpad in Vurste is iets anders. De domein is kleiner en er is maar één route. De oefeningen die op specifieke plekken te vinden zijn, verlengen echt je verblijf in het bos waar je anders op enkele minuten doorheen zou lopen. Maar je krijgt er een bosgevoel, ook omdat je over de bosgrond loopt. Je kunt het bos ook echt ruiken, vanwege de vochtige grond. En de bomen zijn prachtig! Het is een meer dan 300 jaar oud bos met een grote diversiteit aan bomen. Ik kan je verzekeren, elk seizoen in Borgwal is een bezoek waard! Net als aan Puyenbroeck.
Maar genoeg erover. Ik nodig je uit om het pad in Puyenbroeck uit te proberen en na de opening op 8 september ook zeker het Veerkrachtpad in Borgwal te gaan bezoeken. Daar is tenslotte alles begonnen.