Forest Bathing Pocket book – Zakboek voor het bosbaden

voorbeeld4Stapschoenen aan en het bos in trekken. Even tot rust komen in de natuur. Het is een efficiënte manier om te ontspannen in deze stressvolle tijden. Hoe langer, hoe meer ontdekken wetenschappers wat bosfans al langer intuïtief aanvoelden: het bos is goed voor je!

De natuurlijke stoffen die je binnenkrijgt tijdens een boswandeling maken je lichaam sterker en gezonder – en ook je hoofd heeft er (véél) baat bij om jezelf regelmatig onder te dompelen in het bos: een bosbad nemen, dus. In Japan heet dit shinrin yoku. Maar gelukkig hoef je hiervoor niet helemaal naar Japan en kun je ook bij ons prima bosbaden.

Uniek aan dit Zakboek voor het bosbaden is dat de auteurs Katriina Kilpi en Sarah Devos hun eigen draai aan bosbaden geven. Want wij zijn tot nader order nog altijd geen Japanners en bij ons groeien heel andere bomen dan in Japan. Daarom ontwikkelden ze ook specifieke bosbadoefeningen, op maat van Belgische en Nederlandse bossen én bosbaders.

Daarenboven geven ze heel wat concrete tips over hoe je zo’n bosbad aanpakt, waar je precies moet zijn, wat het beste tijdstip is, wat je er allemaal kunt beleven… – en néé, dat hoeft heus niet altijd zweverig te zijn.
Een bosbad neem je bij voorkeur alleen. Je gaat bewust vertragen en je neemt de tijd om je omgeving in je op te nemen. Zie je het niet zitten om alleen te gaan? Neem dan een vriend of familielid mee, maar las tijdens jullie wandeling minstens 20 minuten in waarin jullie even de tijd nemen om de natuur te observeren of gewoon — stil en zwijgend — op een bankje naast elkaar te zitten.
Dit Zakboek voor het bosbaden is een praktisch zakboek om meteen het bos in te trekken en te ontdekken. Met korte, haalbare doe-opdrachten, invulruimte voor je observaties en tips om het bos nog meer in het dagelijkse leven te integreren.

Over de auteurs

De Finse Katriina Kilpi is de oprichtster van NatureMinded, een onderzoeks- en consultancybedrijf dat de positieve link tussen natuur en gezondheid onderzoekt en mensen leert omgaan met de positieve effecten van natuur op gezondheid en psyche. Daarnaast is ze de drijvende kracht achter de International Forest Therapy Days in Finland.

Sarah Devos is de bezieler van de blog ‘Zondag Bosdag – Zondag Zeedag’. Ze schreef Het Bosboek en Het Zeeboek. Ze werkt als freelance schrijver en is Chief Adventure Officer van AS Adventure.

Screen Shot 2019-10-12 at 12.11.57